oktober 31

7 slechte geldgewoonten om afscheid van te nemen vóór 2023

0  comments

We zitten in het laatste kwartaal van 2022! en dat is een mooi tijdstip om actie te nemen. Want je kunt natuurlijk wachten tot oud en nieuw om je goede voornemens op te schrijven, maar het is veel effectiever om gewoon nu afscheid te nemen van je slechte geldgewoonten.

“Want van uitstel komt afstel!”

Hier volgen de 7 slechte geldgewoonten waar veel mensen last van hebben

 • Begin nu met geld te sparen
  Veel mensen sparen tegenwoordig niet meer en dat is schrikbarend want dit houdt dus ook ik dat je geen geld reserve hebt voor onverwachtse uitgaven en als je dan in zo’n situatie komt dan stijgt je financiële stressniveau direct.
  Begin vandaag nog met sparen, ook al is het maar 1 euro per week of maand het gaat om de gewoonte die je moet opbouwen. (voor meer info zie blog…..)
 • Betalen voor gemak
  We leven tegenwoordig in een maatschappij waar alles met een paar klikken te verkrijgen is!
  Dit is van de ene kant heel fijn maar aan de andere kant ook gevaarlijk voor onze financiële toekomst. Vraag je nu af hoezo? Wel hoe gemakkelijk is het om even via je mobiel eten te bestellen omdat je geen zin hebt om eten te koken? Of om andere dingen uit te besteden die je misschien ook zelf zou kunnen doen? Vrij gemakkelijk, alleen hangt daar wel een prijskaartje aan en de vraag is, is die reëel met je inkomen of is het een luxe die je je eigenlijk niet kunt veroorloven waardoor je minder spaart voor je toekomst.
 • Hoofd in het zand mentaliteit
  Je weet dat je financiële situatie niet optimaal is, je weet dat je moet sparen, je weet dat je eigenlijk eens je verzekeringen en andere contracten moet nakijken. Je weet dat je hulp moet vragen om je financiën op een eenvoudige manier te managen. Ondanks dat je dit allemaal diep van binnen weet doe je er niks aan, oftewel je bent eigenlijk een struisvogel die zijn hoofd in het zand steekt en hoopt dat de situatie zichzelf oplost. Dan heb ik slecht nieuws voor je! Zolang jij je hoofd in het zand steekt verandert er niks dus haal je hoofd uit het zand en neem actie en zoek desnoods hulp van iemand die je kan helpen.
 • Kleine kosten negeren
  Hoe vaak ik wel niet hoor ach dat kost maar een paar euro! Ja dat klopt vast, maar wat kosten al die paar euro’s op jaarbasis bij elkaar? Zeker als het terugkomende kosten zijn, kunnen die kosten erg oplopen. Neem actie om van die kosten af te komen.…
 • Je creditcard gebruiken als noodfonds
  Steeds meer mensen hebben creditcards en daar is niks mis mee als je ze verstandig gebruikt. Echter gebeurt het steeds vaker dat mensen ze verkeerd gebruiken! Zo ook als er iets kapot gaat of er een onverwachtse rekening binnen komt wordt die er mee betaald. Sorry daar zijn ze niet voor bedoeld, want op die manier gebruik je ze als noodoplossing om die kosten te dekken terwijl je daar eigenlijk een spaarrekening voor moet hebben waar je geld op hebt staan voor dit soort onverwachtse uitgaven. Deze rekening noem ik een noodfonds spaarrekening.
 • Je verantwoordelijkheid uitbesteden
  Mijn echtgenoot is verantwoordelijk voor mijn/ onze financiën of daar heb ik een boekhouder/ accountant voor is een veel gehoord antwoord op de vraag wie is verantwoordelijk voor je financiën. Hoe fijn dat antwoord misschien ook klinkt, je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je financies, dat je hulp hebt bij het op orde houden van je financiën is prima, dat heb ik zelf ook want eerlijk is eerlijk ik heb echt geen zin om alle belasting regels te leren en dat verwacht ik ook niet van jou. Maar dat houdt niet in dat je verantwoordelijkheid kunt uitbesteden. Want het is juist zo belangrijk om te weten waar je geld heen verdwijnt en basiskennis over geld/ financiën te hebben zodat je weet of je er financieel goed voorstaat.
 • Geld uitgeven om indruk op anderen te maken
  Kijk om je heen en je ziet dit heel veel gebeuren, maar waarom? Voel jij je echt beter omdat andere mensen je in die mooie nieuwe auto zien rijden die je eigenlijk niet kunt betalen? Zo ja dan meet jij je eigenwaarde af van wat andere mensen van je vinden en dat komt je duur te staan. Want eerlijk is eerlijk het kan andere mensen echt niet schelen in wat voor auto jij rijdt. Daarnaast hou je je zelf voor de gek dat je eigenwaarde kunt kopen door indruk te maken op andere mensen met dingen die je eigenlijk niet kunt betalen. Het ergste is nog dat je door dit te doen juist je financiële stress verhoogd. Dus doe je zelf een plezier en stop hier mee! Dit scheelt je veel financiële stress en zorgt ervoor ook voor dat je geld overhoudt om uit te geven aan dingen die er echt toe doen.

Van welke slechte geldgewoonte ga jij afscheid nemen vanaf vandaag?

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Geld verdienen en Verlangen
Is dit je laatste kans?

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!