september 16

De kracht van dankbaarheid: vermijd het schaarste-model

0  comments

“Wees dankbaar.” Je hoort dit misschien vaak, ik in ieder geval wel en weet uit ervaring dat het soms best lastig is om dit te zijn. Zeker als ik mijn geld wil laten groeien. Hierdoor verlies ik maar ook vele andere mensen die hier mee bezig zijn uit het oog wat we al hebben.

In alle hoogtepunten en dieptepunten van het leven herinnert dit motto ons aan de kracht van dankbaarheid. Waar je ook in het leven bent, er is altijd iets om dankbaar voor te zijn.

Hoe het schaarste model de kracht van dankbaarheid vermindert

Het is gemakkelijk om dankbaar te zijn als het niet echt heel veel inspanning vereist, zoals ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’ zeggen. Zelfs als grote dingen heel goed voor je gaan, is het gemakkelijker om te pauzeren en te waarderen wat je om je heen hebt. Maar hoe zit het als dingen niet helemaal gaan zoals je had gepland?

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. De geest begint zich te concentreren op wat er mis is, wat je mist en wat je gewoon te veel is om mee om te gaan. Je hebt de neiging om te overdenken en geen actie te nemen (Dit is iets wat ik zelf geregeld doe en waar ik nu aan werk om het af te leren), waardoor het nog moeilijker wordt om obstakels te overwinnen om je doelen te bereiken. In sommige opzichten is dit een natuurlijke reactie. Wanneer het echter een gewoonte wordt, kan het een probleem worden. Op dit moment is de medelijdens-rol gewoon een veilige keuze in plaats van de juiste keuze.

De waarheid is dat er veel meer moed nodig is om te waarderen wat je al hebt, hoe klein het op dit moment ook mag lijken. Het is veel gemakkelijker om je over te geven aan het schaarste-model en jezelf te weerhouden om actie te ondernemen, omdat je het gevoel hebt dat iets niet genoeg is. Je ego’s zal je vertellen dat als je te veel tijd besteed om dankbaar te zijn voor wat je al hebt, je niet probeert om meer te krijgen, en je vast komt te zitten in plaats van gelukkig.

Het schaarste-model vermijden

Het schaarste-model vertelt ons dat er simpelweg niet voldoende middelen zijn om aan ieders wensen en behoeften te voldoen. Aan het einde van de dag heb je misschien het gevoel dat je te weinig krijgt. Dit is echter niet noodzakelijk het geval. Door de kracht van dankbaarheid te oefenen, kun je voorkomen dat je in de val van het schaarste-model terechtkomt.

Leren waarderen wat je op dit moment hebt, wil nog niet zeggen dat je jezelf voor de gek houdt om te ‘settelen’. Alleen omdat je nu een economische auto koopt omdat het praktischer is, wil nog niet zeggen dat je over drie jaar geen Ferrari meer wilt, als je rijk bent. Kies ervoor dankbaar te zijn dat je over betrouwbaar transport beschikt – ongeacht of het flitsend is of niet.

De proactieve geest snakt voortdurend naar meer, zoals een eekhoorn die noten hamstert voor de winter. Met het schaarste-model als mindset kun je constant over het hoofd zien wat recht voor je ligt. Om dit te bestrijden, moet je jezelf eraan herinneren om te zoeken naar wat goed is in je leven in plaats van te zoeken naar wat er mis is.

Als je voldoende oefent, zul je eerder eraan denken je waardering te tonen aan de mensen die het dichtst bij je staan: je familie, vrienden, geliefden, collega’s. Je gaat zelfs de alledaagse vreemden in je leven overwegen en waarderen. Laten we niet vergeten “dankjewel” te zeggen tegen het universum voor onze vele zegeningen.

Hoe dankbaarheid je financiën beïnvloedt

Je moet dankbaar zijn voor alle rijkdom die je nu al bezit en je geld goed beheren, zelfs als je denkt dat het niet veel is. Als je niet waardeert wat je nu al hebt, betekent dit dat je niet maximaliseert wat er nu voor je beschikbaar is. Als je dat niet kunt, waarom zou het Universum dan geloven dat je meer aankan?

Oefening: de kracht van dankbaarheid

Nu je naar me hebt geluisterd, wil ik dat je deze ideeën in de praktijk brengt.

Stap 1: Denk nu na over dingen om dankbaar voor te zijn.
Om je te helpen, kun je jezelf deze vragen stellen:

Wie en wat heb je niet helemaal op prijs gesteld?

Wat zijn enkele dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt?

Stap 2: Maak een lijst van de mensen en dingen in je leven waarvoor je dankbaar bent.

Stap 3: Toon je waardering aan de mensen die het meest voor je betekenen en voor alles wat je hebt.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Is dit je laatste kans?
Verandering vraagt tijd

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!