november 30

De ontbrekende schakel tussen geld en gevoel, de jeugd

0  comments

In mijn eerste blog over de ontbrekende schakel tussen geld en gevoel lichte ik kort uit dat er 7 fases zijn naar geld volwassenheid en dat je die kunt opdelen in 3 categorieën. Namelijk de jeugd, volwassenheid en bewustwording. In dit blog ga ik dieper in op de jeugd, die uit 2 fases bestaat: Onschuld en Pijn.

Onschuld

Vertegenwoordigt de overtuiging, gedachten, herinneringen en aannames in relatie tot geld waaraan we ons vastklampen. Hoe harder de wereld om ons heen ook probeert te laten geloven dat dit niet klopt. Het proces dat ons vastzet in onze overtuigingen begint al vroeg, wanneer onze ouders of opvoeders hun vaak niet-bewezen ideeën over geld op ons overdragen.

We pikken die ideeën op en stoppen ze soms zo ver weg dat we niet eens meer weten dat we ze bij ons dragen. Toch beïnvloeden ze elke keuze die we in relatie tot geld maken. Onschuld is verbonden met de eerst chakra, dat zich onder aan de wervelkolom bevindt, het fysieke gebied van overleven.

De wanhopige, vaak onbewuste manier waarop we ons vasthouden aan onze overtuigingen in relatie tot geld geeft aan hoe dringend onze basisbehoeften zijn.

Pijn

De diepgewortelde aannames en herinneringen zijn onlosmakelijk verbonden met pijnlijke emoties. Deze gevoelens zijn verbonden met het tweede chakra, het centrum van seksualiteit, een gebied dat in onze puberteit actief wordt. Het is vaak een gebied van conflict, schuld en schaamte.

In deze periode die ongeveer bij de leeftijd van zes jaar begint komen we tot de pijnlijke ontdekking dat we moeten werken voor ons geld en dat niet iedereen net zo rijk is, maar dat er mensen zijn die meer of minder verdien dan anderen.

Hiermee valt de comfortabele afhankelijkheid van onze jeugd in duigen. Tijdens onze volwassenheid komen we die pijnlijke lessen telkens opnieuw tegen. De meesten van ons zitten zo vast in de spiraal van PIJN en ONSCHULD dat het ons belet om in financieel opzicht volwassen te worden. Laten we eens aannemen dat je onschuld -motto is: “pluk de dag. Wie weet wat er morgen gebeurt.”

Deze naïeve overtuiging te leven heb je alles wat je ooit verdiende en nog een beetje meer, dankzij het wonder dat leningen en creditcards heet. Wanneer je tegen de vijftig loopt en je kinderen willen gaan studeren heb je geen geld om hun opleiding te betalen.

Daarboven op krijg je nog eens slecht nieuws waardoor je misschien eerder moet stoppen met werken, maar je hebt nog niets apart gelegd voor je pension. Opeens voel je je een volkomen dwaas. En terwijl onschuld in pijn verandert breekt het koude zweet je uit.

Op dit punt aangekomen vervangen veel mensen de onschuld-aanname die hen zo benauwt door een nieuwe, echter niet altijd door een goede waardoor ze de verkeerde acties nemen. Die acties zorgen er dan voor dat ze vaak geld verliezen ipv dat ze hun kapitaal laten groeien.

Maar je kunt ook je pijn gebruiken om je bewustzijn te ontwikkelen. De onrust kan ons leiden naar financiële volwassenheid en de verdieping en wijsheid die daaruit voortvloeien. We kunnen pijn als waarschuwingssignaal gebruiken om het pad op te gaan dat naar financiële volwassenheid leidt.

Hierbij een voorbeeld van een verkeerde keuze.
Je geld stoppen in iets wat veel rendement oplevert in korte tijd. Ik kan je vertellen dat dit bijna altijd een scam is en dat je je geld kwijt zult zijn, ja ik spreek uit ervaring, ik heb die les ook op de harde manier geleerd. Echter was ik maar met een klein bedrag ingestapt en geld dat ik kon missen als ik het niet terug zag.

In de afgelopen jaren heb ik verschillende sites gezien waar je snel geld kunt verdienen waarvan sommige zelf het nieuw halen in positieve zin. Maar als ik dan een paar maanden later weer keek waren ze soms alweer uit de lucht! Wel dat zegt mij genoeg niet betrouwbaar, Bij iets wat te mooi lijkt te zijn gebruik je gezonde verstand, of vraag advies aan de juiste persoon om teleurstelling te voorkomen.

Conclusie

Zoals je hopelijk nu inziet hebben je gedachtes (mindset) bewuste en onbewuste dus een grote impact op je financiële leven. Om financieel te kunnen groeien of meer rijkdom in welke vorm dan ook aan te trekken in je leven is het dus van belang dat je aan de slag gaat met je mindset om zo de gedachtes die jou gevangen houden op dit niveau (ook wel vicieuze cirkel genoemd) los te laten of te vervangen door positieve gedachtes.

Dit is niet iets wat je in één dag doet, dit vraagt tijd en toewijding, daarnaast is het handig om mensen in je omgeving te hebben die ook zo denken of een stap verder zijn dan jou want dit motiveert je.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Geld verdienen en Verlangen
Is dit je laatste kans?

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!