januari 12

Doe dat wat je doet en niets anders

0  comments

Ongeconcentreerdheid en verstrooidheid zijn veelvoorkomende oorzaken van een haastig leven. Hierdoor verlies je tijd en vrijheid doordat je maar door blijft draven.

Onze hersenen zijn namelijk helemaal niet in staat om de enorme hoeveelheid prikkels die voortdurend als een stortvloed van regen op ons worden afgevuurd, bewust te verwerken.

Daarom filteren ze welke informatie voor ons belangrijk is en welke niet. Op het moment dat jij dit leest, ben je er vermoedelijk niet gelijktijdig van bewust welke onderbroek je aan hebt of welke boeken er op je nachtkastje liggen.

Maar als je daarover nadenkt, weet je het meteen.

Kennelijk functioneert alles fantastisch, ook zonder dat je je tegelijkertijd van alles bewust moet zijn. Gebruik dit vermogen, filter onbelangrijke waarnemingen. Concentreer je op één taak of bezigheid. Niet alleen met je lichaam, maar ook met je gedachten. Richt je bewustzijn naar binnen in plaats van je door de vele prikkels naar buiten te laten trekken.

Kies drie dingen uit die je vandaag wil doen.
Bijvoorbeeld:

  • e-mails checken
  • een wandeling maken of een sport beoefenen
  • studeren of boek lezen

Doe deze drie dingen geconcentreerd, zonder tegelijkertijd naar muziek te luisteren, tv te kijken of te denken aan wat je daarna wilt doen/moet doen. Laat geen innerlijke of uiterlijke rustverstoorder toe.

Je eigen ritme ontdekken is hierbij een belangrijke vaardigheid die je helpt om tijd te winnen, wat voor mij gelijk staat aan meer vrijheid. Alles wat leeft heeft zijn eigen ritme, dus wij als mens ook! Echter zijn wij het enige levende wezen op aarde wat zijn ritme laat verstoren door prikkels van buitenaf.

Want als je naar een boom kijkt zie je gewoon dat ieder jaar hetzelfde ritme volgt net zoals de vogels die het warme weer volgen. Ze wijken misschien iets af ten opzichte van vorig jaar maar ze volgen wel hun natuurlijke ritme en dat zijn wij als mens vaak helemaal kwijt.

Want hoe kan het anders dat wij als mens een overbelast zijn, moe zijn, of een burn-out of andere klachten krijgen? Juist omdat we ons natuurlijke ritme kwijt zijn.

Dus ga op zoek naar jouw natuurlijke ritme en dat doe je door te bepalen wat voor jou belangrijk is en als je daar mee bezig bent je daar ook 100% op te focussen en niet te laten afleiden door interne of externe prikkels.

Zo type ik deze tekst terwijl mijn telefoon op trillen staat, dit triggert mij minder om te kijken dan wanneer ik een geluidje hoor als er een berichtje binnen komt. Ook heb ik alleen “Word” open op mijn laptop zodat ik verder niet word afgeleid door meldingen of binnenkomende e-mails.

Hierdoor win ik tijd omdat ik niet word afgeleid en dit kun jij ook. Tijdwinst is ook meer vrijheid want je houdt dus meer tijd over die je kunt gebruiken voor dingen die jij echt leuk vindt.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Is dit je laatste kans?
Verandering vraagt tijd

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!