oktober 7

Een stapsgewijze handleiding voor het maken van het perfecte budget

0  comments

Ik sta op het punt om een stapsgewijze handleiding met je te delen over het maken van een praktisch budget waarmee je jouw grote financiële doelen kunt bereiken. ‘Praktisch’ is hier het woord. Als je hoge verwachtingen hebt, zoals toen ik begon met budgetteren, en je budget te beperkend maakt, ga je er elke keer doorheen. Wat erger is, is dat je misschien een mentaliteit begint te ontwikkelen dat je gewoon niet goed bent met geld.

Dat hoeft niet waar te zijn. Iedereen kan slim omgaan met zijn geld. Ik ben ervan overtuigd dat geldbeheer draait om de perfecte mix van kennis en mentaliteit. Je hebt de kennis nodig om een plan te maken dat je geld voor je laat werken, en dan heb je de mindset nodig om dat plan met succes te volgen.

Ik ken geen enkele persoon die zijn financiële doelstellingen heeft bereikt zonder een vorm van budget. Een begroting is de eerste en belangrijkste stap naar financiële onafhankelijkheid. Er zijn veel verschillende manieren om te budgetteren. Sommige mensen budgetteren wekelijks, anderen budgetten maandelijks en sommigen zelfs jaarlijks. Je moet uitvinden wat voor jou werkt, maar ik raad maandelijkse budgetten aan. Want op die manier krijg je sneller je zwaktes in zich qua geld uitgeven en of dat je budgetten te krap of te ruim zijn.

Toen ik voor het eerste hoorde over budgetten maken, sloeg de paniek toe en wist ik echt niet hoe ik mijn salaris moest verdelen, ik begreep het concept, maar eerlijk is eerlijk naast een klein beetje sparen ging de rest er net zo hard weer uit. Dus ja wat moet ik dan budgetteren!
Na nog een keer rustig geluisterd te hebben viel het kwartje, ik moest mijn uitgaven gaan sorteren om te zien waar ik wat uitgeef! O is dat het, dat kan ik wel.

Dit zijn de stappen die ik heb genomen om mijn huidige budget te maken, wat voor mij buitengewoon goed werkt. Aarzel niet om contact op te nemen met eventuele opmerkingen of vragen. Ik hoor ze graag.

Stap 1. breng je uitgaven van de hele maand in kaart

Er zijn verschillende apps voor die je hiervoor kunt gebruiken, ik heb eens naar een paar gekeken en kwam er al snel achter dat ik die nooit precies zo kon indelen als ik wilde. Dus ik gebruik nog altijd gewoon excel want dit geeft mij de mogelijkheid om mijn overzicht eventueel snel aan te passen naar nieuwe wensen. Dit heb ik in het verleden geregeld gedaan.

Download hier mijn excel sheet die ik gebruik om mijn uitgaven te monitoren.

Ik raad je aan om voor 3 maanden je uitgaven te monitoren en die gegevens te gebruiken om je budgetten te maken. Nu snap ik dat je geen 3 maanden meer wil wachten om jouw budgetten te maken dus vul de de excel sheets in aan de hand van je bankafschriften van de afgelopen maanden.

Stap 2. bereken je vaste lasten

Je vaste lasten zijn uitgaven die niet veel veranderen en waarvan je weet dat ze elke maand verschuldigd zijn. Dit zijn er een paar van mij.

 • hypotheek
 • gas en elektra
 • water
 • verzekeringen
 • wegenbelasting
 • internet

In de excel sheet die je hier kunt downloaden heb ik al mijn vaste lasten opgenomen, ik ben er zeker van dat voor jou de meesten hetzelfde zijn.

Stap 3. bereken je variabele lasten

Dit zijn kosten waarover je over het algemeen meer zelf kunt bepalen hoeveel je eraan uitgeeft.

Dit zijn er een paar van mij.

 • Eten (dagelijkse boodschappen)
 • kleding
 • benzine
 • studie (in het kader blijf graag bij leren)
 • uitgaan

Stap 4. beslis wat je doet met het geld wat over blijft

Oké, het is tijd voor wat wiskunde aan de keukentafel. Trek het totaal van je vaste lasten en variabele lasten af van je netto-inkomen per maand, het bedrag wat overblijft is wat je nog over hebt. Dit geld mag NIET worden besteed aan restaurants, concertkaartjes, de nieuwe iPhone en andere dingen die je nu wilt, maar niet nodig hebt.

Dit geld moet strikt worden toegepast op je grotere financiële doelen. Voor mij betekent dit een volledig gefinancierd noodfonds (van minimaal 3 a 6 maanden tot een jaar) en een bijdrage aan mijn investeringen (voor pensioen).

Daarnaast gaat er een klein bedrag naar mijn play rekening om mijn harde werk te belonen. Dit geld mag ik uitgeven aan wat ik maar wil. Dus ik raad je aan dit ook te doen. Dat houdt het behalen van je budget doelen ook leuk.

Stap 5 blijf je uitgaven monitoren

Nu komt het leukste werk!
Blijf je uitgaven monitoren en invullen op de excel sheet om te zien of de budgetten echt werken.

Het bijhouden van je uitgaven zou je nu vrij gemakkelijk af moeten gaan. De eerste maand met een nieuw budget is cruciaal. Zoek aan het einde van de maand uit wat wel en niet werkte en gebruik dat om van te leren. Is een budget echt te krap pas het dan direct aan, denk je van het moet toch kunnen, probeer het dan nog twee maanden. Spendeer ja na 3 maanden toch nog steeds te veel dan is in de meeste gevallen je budget te krap en zul je het ruimer moeten maken. Maar het kan ook zijn dat het je gewoon door mindset problemen niet lukt, vraag dan om hulp. Ik ga eerlijk zijn, het kost je waarschijnlijk ongeveer 3 maanden om je budget te perfectioneren. Geef niet op. Solide geldbeheer vergt oefening, met veel tegenvallers.

Mijn laatste advies

Er is geen snelle en gemakkelijke manier om een budget te maken waar je je aan kunt houden. Een budget is immers een ademend kader voor je geldgewoonten. Een budget moet niet alleen je huidige levensstijl weerspiegelen, maar ook het primaire hulpmiddel zijn dat je helpt je grotere doelen te bereiken. Als je alles hebt wat je al nodig hebt, zet dan het geld wat je maandelijks overhoudt apart voor je pensioen of los je hypotheek er mee af.

Als je eenmaal een budget hebt, verminder je niet alleen je huidige stress aanzienlijk, maar voel je je ook zekerder over je toekomst.

Succes!

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!