Het verraderlijke van schulden Is dat het zo gemakkelijk is om ze op te bouwen zonder erbij na te denken en dat het zo moeilijk is eraf te komen zonder na te denken. Wanneer je net als vele andere mensen bent stel je het uit om je schulden op een rijtje te zetten en een plan te maken over hoe je ze het beste kunt aflossen. Maar geloof mij dit is het moment om het te doen om zo de komende jaren wat gemakkelijker door het leven te kunnen gaan.
Schulden uitzoeken
Zoek als eerste uit wat voor schulden je hebt en hoe groot die zijn en noteer ze op papier of in excel. Veel voorkomende schulden zijn: hypotheken, autofinancieringen, persoonlijke leningen, studieleningen en creditcards. Als je al je schulden hebt genoteerd en het totaalbedrag hebt opgeteld van wat je maandelijks aan deze schulden betaald (kwijt bent) zie je direct hoe groot het deel is ten opzichte van je salaris.
Welk gedeelte van je inkomen gaat naar schulden
Hoe kleiner het deel is wat naar je schulden gaat van je salaris hoe beter, wat is reëel? Ik zou zeggen een vierde van je salaris of minder. Is die van jou nu meer geen paniek, er is alleen werk aan de winkel. De huidige stand laat alleen zien hoe jij er nu voorstaat en helpt je om financiële prioriteiten te stellen om naar financiële zekerheid toe te werken.
Schulden indelen
Maak nu een indeling van je schulden op basis van aflossingstermijn en rente. In Nederland is er meestal sprake van een vaste aflossing per maand. Kijk wel uit met je creditcards als je die hebt. De rentes op je creditcards kan namelijk erg oplopen als je kiest voor gespreide aflossing.
Prioriteiten stellen
Nu je je schulden hebt ingedeeld op basis van aflossingstermijn en rente, kun je jouw prioriteiten vaststellen. Je zou ervoor kunnen kiezen om de schuld met de hoogste rente eerst af te betalen of juist eerst de schuld met de kortste aflossingstermijn. Wat het handigste is ligt aan jouw persoonlijke situatie.