december 6

Heeft jouw financieel overzicht een P.M.?

0  comments

Geregeld krijg ik de vraag wat ik precies doe als rijkdom creëerder en financieel coach.
Dan antwoord ik, ik help mensen overzicht te krijgen in hun financiën met een simpel systeem.

Daarop krijg ik vaak één van de volgende antwoorden

a) Ik heb een (redelijk) goed overzicht van mijn uitgaven en inkomsten (financieel overzicht)
b) Wat houdt dat precies in? En die vraag licht ik dan kort toe.

Echter ben ik er nu achter dat ik wat vergeet te vragen!
Vragen stellen en door vragen is belangrijk, dat weet ik en toch vergat ik door te vragen bij mensen die mij als antwoord gaven dat ze een goed financieel overzicht hebben.

Want een goed financieel overzicht is niet alles om succesvol te zijn als ondernemer.
Je hebt naast financieel overzicht ook een P.M. nodig en ik vergat te vragen of ze die ook hadden.

Oeps, dom…. ja en nee
Want ik ging ervan uit dat ze dat dan wel zouden hebben, dit omdat het voor mij gewoon is. En daarom vergat ik dit te vragen totdat ik op de feiten werd gedrukt door de crisis.

Dus was het dom, dat ik die vraag niet stelde! Totdat ik op de feiten werd gedrukt…nee, want ik wist niet beter. Als ik het nu vergeet te vragen ja dan is het dom want ik weet NU dat mensen hoogst waarschijnlijk geen P.M. hebben.

Nu vraag je vast af wat is P.M. Ronny en wat heeft dat met financieel overzicht te maken.

Wel P.M. is een afkorting, maar dat had je vast al door.
De P staat voor Plan en de M. voor Manager.

Plan

Naast dat je een goed financieel overzicht nodig hebt om je huishouden of business goed te runnen heb je ook een financieel plan nodig en nee ik bedoel niet zo’n uitgebreid ding dat je voor je ondernemingsplan moet schrijven of voor de bank om een lening aan te vragen. Maar gewoon een hele eenvoudige die je vertelt waar iedere euro die erbinnen komt heen gaat.

Manager

Een financieel plan hebben naast je financieel overzicht is leuk, maar als niemand die controleert dan heeft het weinig zin om een plan te hebben. Daarom heb je een manager nodig die controleert of iedere euro die binnenkomt ook daar heen gaat zoals opgenomen in het plan.

Ik noem dit cashflow management, je controleert hoeveel geld er is binnen gekomen en hoeveel eruit is gegeven en kijkt of dat correspondeert met je financieel plan.
Klopt het? Ja, top goed bezig.

Nee…..Oké dan is het tijd om te kijken waar het mis gaat om zo bij te kunnen sturen en te zorgen dat de uitgaven wel binnen het financieel plan passen.

O, je hoeft hiervoor geen manager aan te nemen, dit ben je gewoon zelf natuurlijk.
Ik raad het je ook aan om zelf te doen, want hoe weet je anders wat er op financieel gebied gebeurt binnen je huishouden of bedrijf.

Conclusie

Je hebt naast een eenvoudig financieel overzicht dat je begrijpt ook een plan nodig voor de Euro’s die binnenkomen, en een manager die controleert of de cashflow overeenkomt met het financiële plan. Is dit niet het geval dan zal er iets aangepast moeten worden om zo je huishouden of bedrijf financieel succesvol te maken.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

De vier stadia van financiële vrijheid: Een stapsgewijze gids naar onafhankelijkheid

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!