november 17

Hoe budgetteer je met een fluctuerend inkomen

0  comments

Niet iedereen heeft een vast inkomen, dit kan komen omdat je op commissiebasis werkt of als freelancer of zelfstandig ondernemer. Dit houdt echter niet in dat je dan je privé uitgaven niet kunt budgetteren, het is alleen wat uitdagender.

Ben jij er klaar voor? Ja… laten we dan beginnen.

Stap 1: bereken je maandelijkse levenskosten

Hiervoor ga je naar je bankrekening overzicht en kijk je wat je maandelijks uitgeeft aan vaste en variabele levenskosten. Dit zijn alle kosten die je maakt om te kunnen leven. (al je uitgaven van die maand)

Stap 2: noteer al je spaar- en investeringsdoelen

Je wilt natuurlijk niet alleen leuk leven op dit moment maar ook in de toekomst en dat kan inhouden dat je misschien een ander huis of een nieuwe auto wil kopen in de toekomst, En wat als je stopt met werken? Wel ik ga er vanuit dat je dan ook leuk wil kunnen leven. Ik ga er vanuit dat je deze spaar- en investeringsdoelen al hebt. Bereken welk bedrag je maandelijks nodig hebt om die spaar- en investeringsdoelen te laten groeien.

Heb je deze spaar- investeringsdoelen nog niet dan wordt het hoognodig tijd dat je die gaat maken want anders kun je in de toekomst nog wel eens voor een verrassing komen te staan. En ja je zult niet de eerste zijn…

Stap 3: kijk of je genoeg inkomen hebt

Je weet nu wat je maandelijkse levenskosten zijn en wat je wil sparen en investeren. Om nu te kijken of je genoeg inkomen hebt is het, het makkelijkste om deze kosten keer 12 te doen zodat je weet wat je op jaarbasis kwijt bent.

Nu je weet wat je op jaarbasis kwijt bent, weet je wat je dus minimaal aan inkomen moet hebben om te blijven leven zoals je nu leeft. In het kader dat je waarschijnlijk nog niet weet wat je dit jaar gaat verdienen adviseer ik je om te kijken wat je vorig jaar aan jaarinkomen had. Als dit bedrag groter is dan je jaarlijks berekende uitgaven dan zit je goed. Is het inkomen minder dan je uitgaven dan is dit het moment voor een reality check!

Stap 4 stel je budgetten bij

Als je jaarlijks meer verdiend dan je uitgeeft zit je dus goed en kun je het geld wat overblijft gebruiken voor je spaar- of investeringsdoelen. Verdien je minder dan dat je uitgeeft dan is het tijd om bepaalde budgetten (uitgaven) te verlagen om jezelf niet dieper in de schulden te werken.

Door bovenstaande 4 stappen te doen kun je dus een reëel budget maken voor je maandelijks uitgaven. Ben je echter een freelancer of zelfstandig ondernemer dan kun je er ook voor kiezen om jezelf maandelijks een vast bedrag uit te betalen als salaris. Op die manier heb je dus geen last van een fluctuerend inkomen.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!