november 10

Hoe vind je extra geld om je schulden af te betalen

0  comments

Schulden hebben is niet fijn in het algemeen en daarom wil je er ook snel van af. Echter blijven veel mensen langer met hun schulden zitten dan eigenlijk nodig zou zijn. Dit is omdat ze geen plan maken om hun schulden af te betalen. Maar alleen de minimale betaling doen per maand die noodzakelijk is.

Als je in ieder geval je minimale maandelijkse betaling doet wordt je schuld niet groter door achterstand van betaling en de daarop komende rente die zeker bij creditcards vaak fors is.

Hoe vind je nu extra geld?

Om extra geld te vinden om je schulden af te lossen zul je in je financiën moeten duiken.
Misschien niet het leukste werk, maar wel de enigste manier om extra geld te vinden binnen je huidige inkomsten en uitgaven.

Stap 1: kijk hoeveel salaris jij maandelijks ontvangt

Hoeveel jij aan salaris ontvangt kun je zien op je bankrekening, heb je echter ook nog andere inkomstenbronnen noteer dan ook wat die opbrengen per maand. Mochten die bedragen fluctueren, neem dan het gemiddelde van een jaar of half jaar.

Stap 2: bereken je vaste uitgaven

Hier zul je iets meer tijd voor nodig hebben, maar dit is een belangrijke stap om een begin te maken met extra geld te kunnen vinden om je schulden af te betalen. Onder vaste uitgaven vallen: huur of hypotheek, gas & licht, water, dagelijkse boodschappen, internet, mobiel en verzekeringen. Ook een auto mag je onder deze uitgaven mee tellen, echter dan alleen de wegenbelasting en de verzekering. De benzine valt onder variabele uitgaven.

Zoals je ziet missen er vele uitgaven en dat klopt omdat je ze niet 100% nodig hebt om te kunnen overleven. Over internet en mobiel valt te twisten maar is denk ik in onze huidige economie toch wel een must have om dingen gemakkelijk te kunnen regelen in ons leven.

Stap 3: bereken je variabele uitgaven

Dit zijn al je overige uitgaven zoals de kapper, massage, uit-eten, koffie buiten de deur, kleding, entertainment en ga zo maar door.

Stap 4: vind de uitgaven waar jij geld lekt

Je hebt nu een overzicht van je vaste en variabele uitgaven. Ondanks dat je meeste vaste lasten niet te verlagen zijn is het toch eens goed om ernaar te kijken of er niet uitgaven zijn die je wel kunt verlagen.

Voorbeeld:
Een allrisk autoverzekering terwijl de auto dat niet meer waard is, deze kun je dan verlagen naar WA of WA +beperkt casco.

Een andere uitgave waar je naar kunt kijken is je dagelijkse boodschappen, is het echt nodig om zo veel per maand uit te geven? Kun je besparen door B merken te kopen of kun je besparen door boodschappen te gaan doen met een boodschappenlijstje zodat je minder dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. (impuls aankopen)

Ga al je variabele uitgaven na en kijk waar jij kunt besparen!

Stap 5: geef een maand niks uit

Wil je echt geld overhouden om je schulden af te betalen dan is een maand geen geld uitgeven de beste optie. Dit houdt in dat je alleen echt je vaste lasten betaald en alleen de dagelijkse boodschappen koopt die je nodig hebt om die maand te overleven. Dus ook geen zak chips of borrelnootjes.

Tip
No spending november is een bekende challenge waarbij mensen van over de hele wereld een maand geen extra geld uitgeven.

Stap 6: verdien meer geld

Heb jij al een tijd geen opslag gehad bij je werkgever, vraag dan eens om een opslag. Zit dat er niet in dan zijn er nog genoeg andere manieren om extra geld te verdienen. Ga eens door je huis en zoek spullen bij elkaar die je niet meer gebruikt en verkoop die op marktplaats of facebook. Ben je goed in een bepaalde skill zet die dan in om wat extra geld te verdienen in je vrije tijd. Wees creatief en je vindt manieren om extra geld te verdienen.

Als je dit leest dan ben je er ondertussen wel achter dat er een mogelijkheid is om in je huidige budget extra geld te vinden om je schulden af te betalen. Daarnaast kun je dus een maand niks uitgeven of extra geld gaan verdienen om zo nog meer geld over te houden om je schulden af te betalen.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

De vier stadia van financiële vrijheid: Een stapsgewijze gids naar onafhankelijkheid

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!