november 21

Nieuwe aankopen & uitgaven inplannen

0  comments

De meeste grote nieuwe aankopen die je zult doen zullen je meer kosten dan je op voorhand zult verwachten. Dat komt omdat ze vaak extra (verborgen) kosten met zicht meebrengen. Een nieuwe auto kan de premie voor je verzekering doen verhogen, iets wat weinig mensen zullen beseffen als zij een proefrit maken.
Over de hypotheek van een koophuis wordt vaak goed nagedacht, maar de extra kosten zoals woz-belasting en gemeentelijke belastingen/heffingen wordt niet nagedacht. Ja ook ik maakte deze fout toen ik mijn eerste huis kocht, wist er niets van af!

Auto-kosten

Wanneer je een nieuwe of gebruikte auto koopt, of geld in je huidige auto steekt om hem zo lang mogelijk aan de praat te houden, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.

 • Verzekeringskosten
  Bijna altijd als je een andere auto koopt gaat je verzekeringspremie omhoog. Dit omdat de auto nieuwer is, daarnaast speelt het model en type auto ook mee. Daarnaast heeft het aantal schadevrije jaren ook invloed op je premie, dus soms kan het handig zijn om een kleine schade zelf te betalen, zodat je bonus-maluskorting in stand blijft.
 • Onderhoud en reparaties
  Je kunt de olie overal laten verversen, maar voor duurdere onderhouds- en reparatiewerkzaamheden kun je overwegen naar een goede garage te gaan ipv de dealer. Auto-onderdelen zijn vaak goed geprijsd, dus kan het lonen om bij de sloop te informeren voor onderdelen, dit scheelt zeker in prijs.
 • Brandstofkosten
  De brandstofprijzen zullen alleen maar verder stijgen, dus het aantal kilometers wat je uit een liter brandstof haalt heeft ook invloed op je budget. Door te zorgen dat je banden op de goede spanning zijn kun je brandstofkosten besparen en ook het iets rustiger rijden zorgt ervoor dat je in brandstof kunt besparen.

Woonlasten

Een huis bezitten kan heel plezierig zijn maar je krijgt wel te maken met verschillende uitgaven. Naast het gewone onderhoud moet je rekening houden met groot onderhoud en hogere belastingen en verzekeringen.

 • Structurele problemen
  Heb je de komende jaren een nieuw dak nodig, nieuwe goten of ramen? Hoe oud zijn de leidingen en de bedrading? Hoe lang denk je dat je wasmachine of oven nog mee gaat?
 • Renovatie
  Als jee een uitbouw wilt laten bouwen kan dat gevolgen hebben voor de waarde van je huis en dus ook voor de woz-belasting en de verzekeringen. Ik raad je dan ook aan om dit goed uit te zoeken voordat je aan het project begint.
 • Verzekeringspremies
  Houd er rekening mee dat verzekeringspremies geregeld verhoogd worden, en dat als je huis bijvoorbeeld niet aan bepaalde eisen voldoet je meer premie betaald.
 • Belastingverhogingen
  Lokale overheden hebben vaak net zo hard geld nodig als de inwoners en de enige manier waarop zij aan geld kunnen komen, is door de belastingen te verhogen. Je belastingaanslag kan ook hoger worden als de waarde van je huis toeneemt.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Geld verdienen en Verlangen
Is dit je laatste kans?

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!