november 7

Waarom geld sparen niet lukt!

0  comments

Je wil sparen maar op één of andere manier lukt het je steeds niet. Omdat het je vandaag niet lukt zeg je ach ik spaar morgen wel wat geld, maar als morgen (de volgend dag) komt zeg je weer hetzelfde tegen jezelf.

Je probeert wat aan je toekomst te doen door te gaan sparen oftewel je probeert controle te krijgen over je toekomst. Maar je huidige ik heeft daar moeite mee en stelt daarom iedere keer het sparen uit.

Goede voornemens wie saboteert ze?

Vermoedelijk maak jij als bijna alle Nederlanders rond nieuwjaar goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar zeg eens eerlijk hoeveel komen daar van uit per jaar?

Ik vermoed weinig tot niks…

Dit komt omdat je huidig ik ze saboteert en hierdoor komt je toekomst zelfcontrole in geding.

De oplossing

Maak van je goede voornemens doelen die je goed uitwerkt. Want zonder een goed plan gaan die voornemens anders echt niet uitkomen. Geloof je mij niet,….. kijk dan nog eens na de voornemens die jij aan het begin van het jaar maakte, zijn die uitgekomen? Weet je ze überhaupt nog?

Vragen die je jezelf kunt stellen

  1. Waarom wil ik sparen? – een wereldreis, studie, huis kopen, vakantie enzovoort.
  2. Hoe ga ik het geld bij elkaar sparen? – meer loon opzijzetten, lunch meenemen i.p.v. kopen op werk, minder uitgeven aan bepaalde uitgaven.
  3. Wat heb ik ervoor over om mijn doel te halen/hoe graag wil je het?

Schrijf of type je actieplan uit en hang het ergens zichtbaar in je huis op.

Hoe komt het dat onze huidige ik ons saboteert?

Onze huidige ik is gewend aan een bepaalde levensstandaard en als die prima of goed is voor je huidige ik dan zorgt die ervoor dat je onbewust daar blijft. Want onze mindset is geprogrammeerd om te zorgen om ons veilig te houden.

Dat was vroeger in de stenen tijdperk erg handig, maar NU in het informatietijdperk niet meer. Want wat onze mindset als gevaarlijk ziet is vaak absoluut niet gevaarlijk als het om dingen gaat die wij willen veranderen om te zorgen voor een veilige toekomst.

Voorbeeld:

We hebben en afkeer tegen verliezen, nu geld sparen betekent dat we iets verliezen omdat we minder geld overhouden om uit te geven. En ja dat doet onze emoties pijn. Deze pijn zorg er dan onbewust voor dat onze huidige ik in actie springt om ons veilig te houden terwijl dat dus niet nodig is.

Vandaar dat je je voornemens moet uitwerken tot een doel met een actieplan om ze ook haalbaar te maken. Op die manier kun je je verzetten tegen je huidige ik omdat je duidelijk op papier hebt staan waarvoor je spaart en dus nu minder uitgeeft.

Mocht je je nu afvragen is dit echt de moeite waard?

Dan wil ik je vragen om over het volgende na te denken:
Spaar jij liever om jouw droomwens ooit in vervulling te kunnen laten gaan of is het je meer waard om je huis te vullen met allemaal spullen die je om de zoveel jaar weer vervangt omdat je ze zat bent?

Ik verneem heel graag je antwoord.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Geld verdienen en Verlangen
Is dit je laatste kans?

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!