augustus 19

Wat is de RatRace!

0  comments

Je gaat van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 uur naar je werk en dat herhaalt zich week na week op 4 a 5 weken na dat je vakantie hebt. Er verandert niet veel binnen dit kader en je ben ook niet vrij om echt te doen wat jij wil. Dit heet de RatRace.

Als je het begrip op Wikipedia opzoekt staat er het volgende:

Een ratrace is een abstract begrip dat aangeeft dat iemand of iets bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat. Het roept een beeld op van de vergeefse pogingen van een rat die probeert te ontsnappen terwijl deze schijnbaar doelloos in een tredmolen loopt.

De term ‘ratrace’ wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat nog harder werken op termijn een uitzichtloze race is. Het is een race die nooit gewonnen kan worden. Deze term veronderstelt dat veel mensen dit zo zien. Een kanttekening hierbij is dat niet iedereen dit zo ervaart. Één en ander is afhankelijk van de motivatie redenen.

Bestaat de RatRace alleen als je in loondienst werkt?

Absoluut niet, alleen de RatRace die ik als eerste beschreef is de gene die het meest bekend is, zeker bij mensen die zich vrij hebben gewerkt van een baan waar ze dagelijks het zelfde deden. Daarnaast komt dat dat de uitleg is die je het meeste zult krijgen / vinden op het internet.

Maar er is nog een andere RatRace namelijk de RatRace van bezig blijven. Hier kun je last van hebben in je baan maar ook zeker privé. Dit komt door alle prikkels die we dagelijks krijgen serieus nemen. Doordat we die prikkels serieus nemen hebben wij constant het gevoel van ik moet dit nu doen. Het wieltje in ons hoofd draait, de prikkels komen, de taken die gedaan moeten worden zie je en hup je doet het zonder er bij na te denken.

Voorbeeld; je wilt iemand een berichtje sturen via Whatsapp en je ziet het rodebolletje van Facebook met het getal er in. Onbewust wordt je aandacht getrokken en je kijkt even of er iets belangrijks tussen zit. Voordat je het weet is er een kwartier of dertig minuten verstreken en heb je nog geen berichtje verstuurd via Whatsapp.

Deze RatRace wordt ook wel veroorzaakt door FOMO
(fear of missing out)

De gedachte ik ben de enige die dit kan oplossen of doen. Laat die twee los om uit je dagelijkse RatRace te komen. MIS je echt wat als je een dag niet op Facebook kijkt of je andere socialmedia kanalen? Is het echt zo dat jij dat alleen zo goed kunt?

Zodra je inziet dat het antwoord vaak nee is kun je uit deze RatRace komen door bewuster te gaan kiezen wat je wil gaan doen en kom je er ook nog eens achter dat je veel meer tijd hebt in een dag om te doen wat je echt van kunt genieten.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

De vier stadia van financiële vrijheid: Een stapsgewijze gids naar onafhankelijkheid

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!