december 16

Wat zijn impulsaankopen en hoe voorkom je die

0  comments

Heel veel mensen doen wel eens aankopen die ze niet nodig hebben en een groot deel van hun ook nog eens aankopen die ze helemaal niet kunnen veroorloven. Hierbij gaat het vaak om impulsaankopen.

Maar wat zijn impulsaankopen?

Het plotseling kopen van iets zonder verstandelijk overwegingen te nemen, in dit geval gaat het vaak om aankopen waarvan je van te voren niet de bedoeling had dat te kopen.

Voorbeeld: je koopt een nieuwe auto en de verkoper praat je nog allemaal extra dingen aan zo als mooie velgen en leren bekleding en je zegt ja terwijl je eigenlijk gewoon de standaard uitvoering wou kopen.

Hoe erg is het met jouw impulsaankopen gesteld?

Ga eens na welke impulsaankopen jij de afgelopen tijd hebt gedaan. Loop hiervoor eens een rondje door je huis en kijk eens in alle kasten en ander opberg plekken, wat zie je daar allemaal liggen wat je nooit gebruikt?

Was dit een impulsaankoop?

Wat doe jij met al die spullen die maar stof vangen?

Op dit moment niks, dus verzamel ze eens allemaal bij elkaar en stal ze uit op tafel of een ander geschikte plek en maak er een foto van als herinnering en verkoop het vervolgens of geef het weg.

Dit geeft niet alleen ruimte in je huis maar ook mentaal.

Onderzoek jouw mentale ondersteuning voor impulsaankopen

de hoeveelheid impulsaankopen die je doet, hangt nauw samen met de reden waarom je gaat shoppen. Hoe vager je reden is, hoe meer impulsaankopen je doet. Als je voor een speciale aanbieding of een specifiek product naar een winkel gaat, doe je gericht inkopen en dat zorgt ervoor dat je vrijwel niks extra’s koopt.

Je bent dan meer van het type gericht winkelen wat inhoud dat je koopt wat je nodig hebt en niet meer dan noodzakelijk.

Ga jij naar een winkel van ik zie wel of ik iets leuks vind dan kom je geheid thuis met meer dan je eigenlijk van plan was. Je bent dan meer het type plezier winkelen.

Impulsaankopen worden vaak goed gepraat door de lage prijzen, maar eigenlijk ben je duurder uit, zeker als je de aankoop niet gebruikt of maar één keer.

Hoe voorkom je impulsaankopen

1. Bepaal wat je nodig hebt en koppel er een bedrag aan vast

Maak een boodschappenbriefje voordat je gaat winkelen, op die manier weet je wat je echt nodig hebt. Als je je daar tijdens het winkelen aan houd voorkom je impulsaankopen.

Ga je echter kleding shoppen dan is het handig om van te voren te bepalen wat je maximaal wil uitgeven. Op die manier zorg je dat je niet meer uitgeeft dan gezond voor je is. Ja dit kan inhouden dat je een bepaald kleding stuk niet kunt kopen maar dat is dan zo!

2. Heb ik dit echt nodig?

Het meest eenvoudige en tegelijkertijd ook erg lastig is om jezelf de vraag te stellen heb ik dit echt nodig?
Je zult er achter komen dat je het vaak niet echt nodig hebt. Als je allerlei argumenten gaat verzinnen om de aankoop toch goed te praten voor jezelf weet je in ieder geval zeker dat het gaat om een impulsaankoop.

3. Ken je zelf

Veel mensen kopen impulsaankopen onder het mom van een beloning. Als je moe bent moet je natuurlijk wel eten en daarom bestel je iets buiten de deur. Je werk valt zwaar en daarom is het weer tijd voor een korte vakantie. Je bespaart al maanden op verschillende uitgaven dus heb je nu wel recht op die paar mooie nieuwe schoenen. Er moet ook wat licht aan het einde van de tunnel zijn of niet?

4. Lekkagegebieden

Iedereen heeft wel ergens een geldlek. Grote geldlekken zijn de zogenaamde hap snap aankopen, kleine geldbedragen die je gemakkelijk uitgeeft. Stel dat je iedere dag €5,- buiten de deur uitgeeft aan koffie of lunch dat is dan €150,- per maand oftewel €1800,- per jaar.

Waar zit jouw geldlek?
Wil je je geld wel aan die kleine aankopen uitgeven? Reken kleine geldbedragen steeds om naar jaarbedragen, op die manier wordt de pijn groter, je voelt dan hopelijk beter wat je uitgeeft aan onnodige aankopen.

5. Weet wanneer je kwetsbaar bent

Ga een rustig zitten en ga na wanneer jij je impulsaankopen doet, op die manier kom je er namelijk achter wanneer jij het kwetsbaarst bent. Door je bewust te worden van je zwakke momenten en deze zoveel mogelijk te beperken, zal het aantal impulsaankopen al snel achteruit gaan.

Sta je toch met iets in je handen waarvan je niet zeker weet of je het nodig hebt, schrijf het op of noteer het in je mobiel en leg het vervolgens terug. Als je 72 uur later nog steeds denkt dat je het nodig hebt of een week later koop het dan gerust, maar de kans is groot dat het al vergeten bent.

Conclusie

iedereen doet wel eens impulsaankopen, echter als je dit geregeld doet kan dit veel geld kosten en er zelf voor zorgen dat je in de schulden komt. Maar gelukkig kun je hier zelf iets aan doen met de 5 stappen hier boven. Ja het vraagt wat doorzettingsvermogen maar het is zeker mogelijk om je impulsaankopen te minimaliseren.

Koop jij gereld impulsaankopen en lukt het je niet om met de 5 stappen hier boven genoemd om het onder controle te krijgen dan is het tijd om hulp in te roepen, dit kan gewoon een goede vriend(in) of je partner zijn Maar je zou ook een coach kunnen inhuren om resultaat te boeken.

Geniet van je reis naar meer rijkdom en vrijheid.Interessante blogs

Is dit je laatste kans?
Verandering vraagt tijd

Mis nooit meer een goed verhaal...

 Schrijf je in voor de rijkdom en vrijheid inspiratie!